пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Як працює оптична миша?

У 1980 році два незалежних винахідники - Стів Кірш і Річард Френсіс Ліон продемонстрували робочі зразки оптичних мишей. Миша Стівена Кірша використовувала інфрачервоний світлодіод, а миша Річарда Френсіса Ліона - світлодіод видимого діапазону.

Перші оптичні миші, що потрапили на ринок, були розроблені компанією Хьюлетт-Пакард в 1999 році і продавалися під маркою "Майкрософт". Така миша могла працювати практично на будь-якій поверхні і не вимагала періодичної очистки від бруду як звичайні механічний миші.
Невдовзі після цього інші виробники стали випускати свої моделі оптичних мишей, використовуючи компоненти компанії Agilent Technologies, яка виділилася з компанії Хьюлетт-Пакард.

У сучасних оптичних мишах використовується так звана технологія оптичної кореляції, в якій невелика відеокамера з частотою зазвичай більше 1 кГц проводить фотографування поверхні, що підсвічується світлодіодом, і порівнюючи покадрово зображення, визначає напрямок переміщення миші. Поверхня, по якій переміщається миша (тканина, дерево, пластик або спеціальний килимок), зазвичай має мікронерівності. Ці мікронерівності висвітлюються яскравим світлодіодом, встановленим під невеликим кутом до поверхні, через що мікронерівності відкидають виразні тіні, які впевнено фіксуються камерою миші і обробляються спеціалізованої мікросхемою.


В оптичних мишах зазвичай застосовуються червоні світлодіоди, так як вони дешевше і кремнієві фотоприймачі, які більш чутливі саме до червоного світла, рідше зустрічаються світлодіоди інших кольорів.
Недоліком оптичних мишей є підвищена споживана потужність в порівнянні з механічними і лазерними.

У лазерних мишах для підсвічування поверхні використовується не світлодіод, а інфрачервоний лазерний діод, тому фокусування робочої поверхні здійснюється набагато точніше. Для роботи цієї миші мікронерівності поверхні можуть бути з набагато меншим розміром, ніж для оптичної миші.

Вперше на ринок лазерна миша потрапила в 1998, вироблена компанією Sun Microsystems, але не отримала широкого розповсюдження. На відміну від оптичної миші лазерна миша здатна працювати на прозорих поверхнях, таких як скло, і на дзеркальних поверхнях. Крім того, теоретично лазерна миша повинна забезпечувати кращу точність позиціонування в порівнянні з оптичною мишею, хоча практично їх точності майже однакові, але для ігор часто рекомендують використовувати лазерні миші.

Дописати коментар

Щоб вставити смайлик, скопіюйте під ним код і вставте в коментар!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...