Джерело: http://cikave.org.ua/
- ГоловнаЛаскаво просимо
- Нормативна базаНормативні документи
- Підготовка до олімпіадМатеріали підготовки
- Матеріали до уроківНаочність
- ПідручникиЕлектронні версії
- ЗНО і ДПАМатеріали
- Довідник з фізикиДовідник
- Густина речовини
- Електрохім. еквівалент
- Кипіння пароутворення
- Коеф. лін. розширення
- Коефіцієнт тертя
- Питома теплоємність
- Питомий опір
- Психрометрична таблиця
- Температура плавлення
- Температурні шкали
- Теплота згоряння палива
- Атомна та ядерна фізика
- Електрика і магнетизм
- Механічні одиниці
- Молекулярна фізика
- Одиниці простору і часу
- Оптичні одиниці
- Періодичні величин
- Теплові одиниці
- Фундаментальні сталі
- ТестиТести on-line
- ПосиланняКорисні сайти
понеділок, 25 квітня 2016 р.
При якій температурі замерзає вода?
Всі ми думаємо, що відповідь на це питання – це 0 градусів Цельсія, — проте вона не зовсім коректна. Якщо піддати повільному охолоджуванню дуже чисту (ще краще дистильовану) воду, то вона може залишатися рідкою і при температурі в декілька градусів нижче за нуль. Проте, якщо в цю переохолоджену воду кинути маленький шматочок льоду, трошки снігу або просто пилюку, то вода миттєво замерзне. Така дивна поведінка води пояснюється особливостями процесу кристалізації. Перетворення рідини на кристал відбувається в першу чергу на домішках і неоднородностях — частинках пилу, бульбашках повітря, подряпинах на стінках посудини. Чиста вода центрів кристалізації практично позбавлена, тому вона може переохолоджуватися (і досить сильно), залишаючись рідкою.
Дописати коментар
Щоб вставити смайлик, скопіюйте під ним код і вставте в коментар!