середа, 6 травня 2015 р.

Екзопланету вперше побачили у видимому світлі


Астрономи, використавши телескопи й спеціальне обладнання Європейської південної обсерваторії в Чилі, вперше в світі зареєстрували видиме світло від екзопланети. Спостереження дозволили також виявити деякі характеристики цього знаменитого астрономічного об’єкта — першої екзопланети, яку було виявлено навколо нормальної зорі (51 Пегаса).


Екзопланета 51 Пегаса b лежить на відстані майже 50 світлових років від Землі біля зорі з сузір’я Пегаса. Її відкрили 1995 р. й вона назавжди залишиться першою підтвердженою екзопланетою, яку знайшли на орбіті довкола зорі, подібної до Сонця. Планета схожа на наш Юпітер, хоча її маса вдвічі менша, а поперечник, мабуть, більший. Орбіта 51 Пегаса b лежить значно ближче до материнської зорі, ніж у Юпітера до Сонця. Диск планети має високу відбивну здатність, а її орбіта нахилена до променя, що вказує на Землю, під кутом менше дев’яти градусів.

На світлині — уявлення художника про екзопланету 51 Пегаса b (її іноді називають Беллерофонт), що обертається навколо зорі з сузір’я Пегаса на відстані близько 50 світлових років від Землі. Це перша екзопланета, яку відкрили (1995 р.) біля нормальної зорі. Двадцять років потому вона стала першою екзопланетою, яку безпосередньо виявили методом спектроскопії у видимому світлі.
Фото з сайта www.eso.org.

Команда астрономів на чолі з Хорхе Мартінсом (Jorge Martins) з Інституту астрофізики й космічної науки (Португалія) використала для спостережень 3,6-метровий телескоп в Ла-Сілла, обладнаний високоточним спектрографом HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), який призначено для пошуку екзопланет.

Х. Мартінс пояснює: «Цей метод має велике наукове значення, бо дає змогу виміряти масу планети. Він також дозволяє оцінити відбивну здатність планети, або альбедо. Знаючи його, можна встановити хімічний склад поверхні планети і її атмосфери».

Тепер астрономи з нетерпінням чекатимуть на спектрограф нового покоління, який готують для Дуже великого телескопа (Very Large Telescope), а також на Європейський надзвичайно великий телескоп. Ці інструменти мають допомогти в пошуку невеликих екзопланет.

За інф. з сайту www.eso.org

Дописати коментар

Щоб вставити смайлик, скопіюйте під ним код і вставте в коментар!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...