вівторок, 24 лютого 2015 р.

Чому Ейнштейн показав язик?

Напевно кожен бачив чорно-білу фотокартку Альберта Ейнштейна, на якій він витріщивши очі, показує всьому світу язик. 
З моменту зйомки пройшло 60 років та популярність знімка не падає – це вже не просто фото засновника сучасної теоретичної фізики, лауреата Нобелівської премії та автора теорії відносності. Це – бренд.

Ну а історія фотографії не поступається по оригінальності самому зображенню.У місті Прінстоні (США) 14 березня 1951р. Альберт Ейнштейн, його дружина і доктор Френк Ейделотт, колишній глава Інституту передових досліджень поверталися з святкового бенкету, присвяченого дню народження фізика. Ейнштейну в цей день виповнилося 72 роки. 

Розташувавшись в автомобілі між дружиною і другом, Ейнштейн ніяк не міг дати команду шоферу почати рух – репортери, журналісти і фотографи обліпили машину як мухи, вимагаючи відповідей на запитання і безупинно знімаючи. Його знову і знову просили позувати для фотографій. Він страшенно втомився і сердився, але не мав можливості вирватися з кільця преси. І тоді, він зробив те, на що ми милуємося довгі роки – показав язик. Саме в цей момент самий шустрий фотограф Артур Сасс натиснув кнопку своєї камери. До речі, у початковому вигляді, на необрізаних знімку Ейнштейн зображений з дружиною і Френком Ейделоттом. Ейнштейну страшно сподобалася фотографія. Він замовив кілька копій та з задоволенням роздаровував їх друзям. Одну з таких копій Альберт Ейнштейн підписав і подарував кореспонденту телекорпорації CBS Говарду Сміту, передачі  якого дуже любив. Напис зроблений на німецькій: «Цей жест Вам сподобається, тому що він призначений всьому людству. Цивільні особи можуть дозволити собі робити те, що дипломат не посміє ». 

У 2009 році саме ця фотографія з написом була продана на аукціоні за 74 тисячі 325 доларів. 

Дописати коментар

Щоб вставити смайлик, скопіюйте під ним код і вставте в коментар!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...